Topics

رونمایی از «تحقیق مدیریت و تنظیم زباله در شهر کابل»

کنفرانس رونمایی از تحقیق مدیریت و تنظیم زباله در شهر کابل
رونمایی از «تحقیق مدیریت و تنظیم زباله در شهر کابل»
محفل رونمایی از «تحقیق مدیریت و تنظیم زباله در شهر کابل» به روز سه شنبه 18 قوس مصادف با 8 دسمبر 2020 در هوتل پارک استار کابل برگزار گردید.
یافته‌های این تحقیق که سال گذشته توسط مؤسسه سبز جوانان افغانستان تحت حمایت دفتر ارتباط و بنیاد هانریش بُل در نواحی سوم، پنجم و هشتم در مناطق پلانی و غیرپلانی (کوهستانی و هموار) شهر کابل انجام شده بود، در قالب حدود 100 صفحه در سه زبان انگلیسی، فارسی و پشتو منتشر شده است.
هدف از برگزاری محفل رونمایی، ارائه یافته‌های تحقیق در حضور نهادهای مرتبط با تنظیم مدیریت زباله، ارگان‌های محیط زیستی، فعالان حوزه محیط زیست، جامعه مدنی و رسانه‌ها بود. در کنفرانس ده‌ها تن از نمایندگان نهادهای متذکره حضور یافته و با نتایج تحقیق انجام شده آشنا شدند.
آغاز محفل با قرائت آیاتی از قرآن کریم و خوش آمدگویی عبدالعلی فروغ، رئیس بورد مؤسسه سبز جوانان افغانستان صورت گرفته و با ارائه یافته‌های تحقیق توسط محمدرضا نعیمی، معاون و سرپرست این مؤسسه ادامه یافت. یافته‌های این تحقیق مورد استقبال حاضران قرار گرفته و شرکت کنندگان، این تحقیق را در نوع خودش بی نظیر خوانده، برای تدوین پالیسی‌های مرتبط با مدیریت زباله مؤثر و سازنده توصیف کردند.
داکترعباس بصیر، دکترای حقوق محیط زیست و وزیر تحصیلات عالی اولین سخنران این محفل علمی بود که نقش مدیریت زباله را در ایجاد محیط زیست سالم مورد بحث و ارزیابی قرار دادند. وزیر تحصیلات عالی با بیان اهمیت شناخت از زباله، تنظیم و مدیریت آن در ایجاد محیط زیست سالم تأکید کرد: اجرای پروژه‌های تحقیقی و ارائه نتایج آن به شهروندان، مسئولین و بخصوص نهادهای مربوطه کمک خواهد کرد تا پالیسی‌های درازمدت را برای این موضوع تدوین نموده و راهکارهای تأثیرگذاری را برای تنظیم زباله روی دست گیرند. ایشان، زباله را طلای سیاه توصیف نمودند که می‌توان با مدیریت آن، بسترهای اقتصادی و فرصت‌های شغلی ایجاد نموده و مواد مفید و قابل استفاده را برای مردم و جامعه تولید کرد.
در این نشست، رئیس ارتباط عامه ریاست عمومی تنظیف شاروالی کابل به نمایندگی از این اداره صحبت نموده و نسبت به بی پروایی و عدم مسئولیت شهروندان پایتخت نشین انتقاد نمود که با واکنش حاضرین مواجه گردیده و سوال‌ها و انتقاداتی نسبت به کارکرد این اداره مطرح گردید. همچنین کاظم همایون، رئیس اداره ملی محیط زیست در ولایت کابل نیز راجع به چالش‌های محیط زیستی شهر کابل صحبت نموده و زباله را بخشی از مشکلات موجود در ناهنجاری‌های محیط زیستی دانست.
محمداسماعیل قاری زاده، مدیر پروژه دفتر ارتباط که حامی مالی این پروژه تحقیقی است راجع به کارکردهای این نهاد با همکاری بنیاد هانریش بُل آلمان صحبت نموده و تحقیق راجع به محیط زیست و منابع طبیعی را یکی از اولویت‌های مهم ملی خواند که دفتر ارتباط در این عرصه کارهای زیادی انجام داده و برنامه‎های جدی دیگری را نیز روی دست دارد.
در ادامه، داکتر سید عبدالقیوم سجادی، عضومجلس نمایندگان و استاد دانشگاه، با موضوع اهمیت تحقیق در رابطه به مدیریت زباله و توسعه فرهنگ شهری و شهرنشینی صحبت نموده نکات ذیل را یادآور شدند:
۱- توسعه و تحقیق همزاده و همراه اند. توسعه و انکشاف بدون تحقیق علمی قابل دستیابی نیست.
۲- با توجه به ابعاد مختلف توسعه، توسعه فرهنگی مقدم بر دیگر ابعاد توسعه است.
۳- تحول در فرهنگ زندگی زیر بنای تحول در رو بنای زندگی و توسعه سیاسی و اقتصادی است.
۴- مهم ترین عامل توسعه نیافتگی ما عقب ماندگی فرهنگی، بی سوادی و باورهای منفی سنتی و قبیلوی است.
۵- تلاش جمعی برای تحول فرهنگی و عبور از فرهنگ سنتی و پس مانده نقطه آغاز تحول و انکشاف اجتماعی است.
۶- تحول فرهنگی و توسعه اجتماعی نیازمند نقشه راه و پلان مناسب است که بر اساس تحقیق علمی و تحلیل وضع موجود، بررسی فرصت ها و ضعف ها، قوت ها و تهدیدها انجام می پذیرد.
۷- دولت و نهادهای خصوصی باید پالیسی های تحقیق محور و سیاستگذاری دانش بنیان را برای توسعه و انکشاف اجتماعی ترویج و تعقیب نماید.
این محفل با توزیع نسخه‌هایی از تحقیق متذکره به شرکت کنندگان و پذیرایی آنان پایان یافت. در محفل رونمایی از تحقیق «مدیریت و تنظیم زباله در شهر کابل» از محققین، متخصصین عرصه محیط زیست خواسته شد تا نقطه نظرات و دیدگاه‌های شان راجع به این تحقیق را با مؤسسه سبز جوانان افغانستان در میان بگذارند تا نسخه کامل آن به شکل کتاب در فرصت بعدی چاپ و در اختیار خوانندگان، نهادهای مربوطه و ارگان‌های علمی، فرهنگی و تحقیقی قرار گیرد.
در این محفل، داکترسجادی وعده سپرد تا محفل دیگری را جهت رونمایی این تحقیق در دانشگاه خاتم النبیین برگزار نماید. همچنین وزیر تحصیلات عالی اعلام کرد که این وزارت حاضر است در یک جلسه جداگانه با مسئولین مؤسسه سبز جوانان افغانستان راجع به این تحقیق صحبت و مذاکره داشته باشد. همچنین مرکز معلوماتی پوهنتون کابل و پوهنتون کاردان نیز خواستار نسخه نرم افزاری این تحقیق گردیدند تا در کتابخانه‌های این نهادها مورد استفاده محصلین و محققین قرار گیرد.